"Liedjes die niet mochten"
Nederlied Ensemble
Muzikaal kleinkunstprogramma
Publiek over dit programma
"Wij hebben genoten! Gebalanceerd samengesteld, goede zangstemmen en melodieus klinkend als ensemble."
"Mooi programma, mooie zang, geweldige pianist, leuke en goede regie. Veel succes! Ik blijf jullie zeker volgen."
"Nooit geweten dat beroemde liedjes verboden zijn geweest. Daar kom ik achter door jullie prachtige voorstelling! Dankjewel!"
“Wat een fijne zangers en wat een heerlijke liedjes. En de verhalen daarover, hilarisch. We hebben
genoten!”
Gebaseerd op het gelijknamige boek van Henk van Gelder en Robert van ‘t Wout
Gespeeld van september 2020 t/m mei 2023
Met liedjes van o.a.: Robert Long, Frans Halsema, Annie MG Schmidt, Jules de Corte, Gerard Cox, Jacques van Tol, Dirk Witte, Jasperina de Jong, Martin van Dijk, Guus Vleugel, Harry Bannink en Willy van Hemert.
In dit tijdperk met vrije meningsuiting is het ondenkbaar dat een liedje niet gezongen mag worden. Echter, ooit had Nederland zijn heilige huisjes, zoals 'het fatsoen', 'de religie' en 'het koningshuis'. Wie daarover wilde zingen in het theater, op de grammofoonplaat, voor de radio of op de televisie, kreeg te maken met de handhavers van de goede zeden. Bijvoorbeeld met de Radio Omroep Controle Commissie of met de Vereniging Voor Eer en Deugd die vaak sprak over 'zedenverwildering'. In 1992 werd het lied 'Als op het Leidseplein de lichtjes weer eens branden gaan’ verboden op een bevrijdingsfestival. En Robert Long voelde de hete adem van Christelijke censuur in zijn nek bij zijn liedje ‘Jezus Redt’! Ook het liedje ‘Op een mooie Pinksterdag’ kon rekenen op een radioverbod. In dit gevarieerde programma komen een groot aantal prachtige beroemde voorbeelden aan bod van liedjes die niet mochten.
Een eigenlijk ‘verboden’, liedjesprogramma! Ssssssttt.... Geheimhouding verplicht!
>> link Lees het krantenartikel van cabaretkenner Jan Vriend over dit programma << link