Het doel van Stichting Nederlied is het levend houden van (het cultureel erfgoed van) de Nederlandse liedkunst en van Nederlands muziektheater. Stichting Nederlied is gevestigd in Amsterdam. De oprichters en bestuurders hebben een relatie met muziek en cultuur en zetten zich onbezoldigd in voor Nederlied. Door hun ruime ervaring vormen zij een stevig fundament. Nederlied heeft geen winstoogmerk en heeft de culturele ANBI status (Algemeen Nut Beogende Instelling).
Bestuur
Het bestuur van Stichting Nederlied bestaat uit de volgende vier leden: Evert van der Wissel (voorzitter), Max van Deijk (penningmeester), Jos van Duijn (secretaris) en Evert de Vries (commissaris artistiek).
Beloning
De bestuursleden van Stichting Nederlied zijn als zodanig onbezoldigd en kunnen uitsluitend aanspraak maken op onkostenvergoedingen van werkelijk gemaakte en schriftelijk gedeclareerde onkosten.
Dienstverbanden
Stichting Nederlied heeft geen arbeidsovereenkomsten of vaste dienstverbanden. Voor haar projecten en theateractiviteiten is er sprake van het afnemen van freelance diensten, het afnemen van diensten via boekingskantoren of artiestenbureaus of het gunnen van werk aan bedrijven.
Inkomsten
De inkomsten van de stichting bestaan uit deelnemersbijdragen, subsidies, giften en kaartverkoop.
Bekijk de webpagina met alle producties sinds 2019
Activiteitenoverzicht 2018 - 2023
Beleids- en activiteitenplan 2023 - 2025
Good Governance, Diversiteit & Inlcusie en Fair Practice
ANBI-status melding Belastingdienst
Registratie Kamer van Koophandel
Stichting Nederlied | sinds 04-12-2018 | Hestiastraat 67-II, 1076 DK, Amsterdam |
zing@nederlied.nl
kvk nr. 73267104 | iban NL23ABNA0837758785 | rsin 859429234 |
Privacyverklaring
Evert de Vries
Evert de Vries besloot na zijn loopbaan als meubelmaker, decorbouwer en slager voor zijn grote passie te kiezen: Theater. Op de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar ontmoette hij Martin van Waardenberg en Wouter Stips, met wie hij het cabaret Van Santen, Van Santen en Van Santen oprichtte. Vanaf begin jaren '80 werkte hij voor verschillende radio-omroepen samen met Han Peekel, Wouter Stips, Theo Stokkink en Sietze Dolstra.
Met Sietze Dolstra trad hij op met de door hen opgerichte cabaretformatie Heren op Zicht met Johan Hoogeboom en Herman Fluitman. Daarnaast voerde hij vele regies, waaronder cabaretprogramma’s zoals De Morsige Types, Klunder en Co, Luider & van Donselaar. Hij bewerkte en regisseerde in Enschede de eerste muzikale theaterkomedie van Jan Cremer: Na regen, het muzikale kleinkunstprogramma Wie weet waar Willem Wilmink woont en Romeo en Julia op de UT in Enschede.
Hij richtte in 1988 het Amsterdams Kleinkunst Festival op, omdat Amsterdam een eigen cabaret- en kleinkunstfestival verdiende. Voor velen was het concours om de AKF Sonneveldprijs de opstap naar een prominente plek in het theater. Naast het festival produceerde Evert de Vries hommages aan gerenommeerde kleinkunstartiesten, muziektheaterproducties en was hij de initiatiefnemer en organisator van de Annie M.G. Schmidtprijs voor het Nederlandstalige theaterlied. Daarnaast is hij directeur en docent bij de Paul van Vliet kleinkunstacademie in Den Haag.
Hij regisseerde en produceerde theaterproducties, waaronder: ‘Ken Kan’ over Wim Kan; ‘Oh, Johnny’ over Johnny Jordaan; ‘Schaep met de vijf pooten’; ‘In de schaduw van Brel’ (bekroond met twee John Kraaijkamp Musical Awards); ‘Jules de Corte, Zo kende ik hem niet’; ‘Willem Wilmink Goochelaar’; ‘Dirk Witte en Meneer Dinges’, een muzikaal theaterprogramma over het legendarische zangduo Johnny en Jones.
Bij Nederlied heeft Evert inmiddels 14 producties artistiek geleid: ZING1 t/m ZING4!, musicals De Jantjes en 't Schaep met de 5 Pooten, Een Hemelse Kerst in de Jordaan, Als de Kerstman Komt in de Jordaan, Liedjes die niet Mochten, het Pride Chantant 2022, Met Kerst stralen de Sterren, Een kleine maar fijne Kerstshow, Ik ben blij dat ik je niet vergeten ben, Oh Johnny in Droomland.
Hij ontving uit handen van Job Cohen een lintje: Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor zijn werk als oprichter en artistiek directeur van het Amsterdams Kleinkunst Festival en hij is tevens benoemd tot ereburger van Amsterdam.
Evert van der Wissel
Evert van der Wissel groeit op in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt. Hij maakt al jong kennis met muziek doordat zijn vader een gepassioneerd opera- en operettezanger is. Evert sluit zich op 17-jarige leeftijd aan bij Thalia Opera & Operette in Amsterdam en blijft daar 40 jaar betrokken bij alle facetten die komen kijken bij het maken van muziektheater. Hij zingt in het koor, speelt kleine rollen, is bij een twintigtal producties regieassistent en verzorgt onder meer de productieleiding en de technische organisatie van de voorstellingen. Ook is hij er vele jaren voorzitter.
In de jaren 80 organiseert hij filmavonden in het Polanentheater, is hij regieassistent en inspiciënt bij de opera 'La Perichole' in theater De Engelenbak en twee jaar lang coördinator van buurttheater De Boomsspijker. Evert zet zich al decennialang in als productieleider, voorstellingsleider of stagemanager, onder meer voor de podia op Sail, Uitmarkt, Kunstschooldagen, de theaterfinales van het Ouderen Song Festival en bij muziektheaterproducties.
In het kader van 125 jaar Carré is hij productieleider bij een groot klankconcert in de Centrale Openbare Bibliotheek Amsterdam en bij het project ‘1000 stemmen zingen in Carré’, waarbij een compositie van Merlijn Twaalfhoven is uitgevoerd. Bij ‘KUT Een Musical’, een productie van het Gynaecologen cabaret Nederland, is hij regieassistent en in het World Forumtheater en op Papendal voorstellingsleider bij de uitvoeringen.
Van 2012 tot en met 2014 is hij medeverantwoordelijk voor het gesmeerd laten verlopen van evenementen in de bijzondere locaties van Stadsherstel Amsterdam. In deze monumenten, waaronder de Duif, de Vondelkerk en Het Zonnehuis, speelt zich een cultureel programma af met concerten, congressen, (muziek)theater, film- of TV-opnames, beurzen en exposities.
Bij Nederlied heeft Evert inmiddels 14 producties geproduceerd: ZING1 t/m ZING4!, musicals De Jantjes en 't Schaep met de 5 Pooten, Een Hemelse Kerst in de Jordaan, Als de Kerstman Komt in de Jordaan, Liedjes die niet Mochten, het Pride Chantant 2022, Met Kerst stralen de Sterren, Een kleine maar fijne Kerstshow, Ik ben blij dat ik je niet vergeten ben, Oh Johnny in Droomland.
Naast zijn betrokkenheid bij de culturele sector, werkt hij als communicatieadviseur voor maatschappelijke organisaties.
Jos van Duijn
Jos van Duijn wordt geboren in Amsterdam, voelt zich al jong aangetrokken tot de blokfluit en al snel daarna tot de trompet. Dat instrument blijft zijn passie. Het maken van muziek en zijn liefde voor de trompet doet hem besluiten om het conservatorium te gaan doen, met als extra vakken lichte muziek en directie. In 1979 studeert Jos af aan het conservatorium in Hilversum.
In de roerige jaren zeventig is Jos eerst blokfluit- en trompetdocent aan de muziekschool in Uithoorn, om vervolgens benoemd te worden als directeur van de Muziekschool Amsterdam Zuidoost. Daar zal hij maar liefst 18 jaar als directeur aanblijven en betekent hij veel voor de muzikale kunst- en cultuurontwikkeling in Zuidoost.
Naast zijn directeurschap bij de muziekschool werkt Jos als trompettist o.a. bij de Politiekapel, de Hoofdstad Operette, het Concertgebouworkest, het Frysk Orkest en showband Topoz. Tevens staat Jos als dirigent op de bok bij fanfare- en harmonieorkesten in het hele land. We noemen hier St. Hubertus, de Postharmonie, Wittenburgh en bij Muziekvereniging Amsterdam.
Met zijn audiobedrijf verzorgde hij bij voorstellingen, op podia en voor concerten de geluidstechniek. Onder andere bij Het Zwanenkoor in De Rode Hoed, bij de voorrondes van het Ouderen Songfestival en bij evenementen en presentaties, onder andere in de Buiksloterkerk en Het Zonnehuis. Bij de Marinierskapel is hij een tijdje klankregisseur geweest.
Als cultureel ondernemer is Jos decennia lang betrokken geweest bij een scala aan festivals, evenementen, theaterproducties, concerten en podiumproducties. Afwisselend is Jos producent, productieleider, podiumcoördinator, voorstellingsleider of presentator geweest. We noemen hier de Kunstschooldagen, podia op Sail Amsterdam, Uitmarkt, voorrondes en theaterfinales van het Ouderen Songfestival, dansvoorstellingen van de Urban Dance Company, onder andere in China.
Max van Deijk
Max van Deijk is geboren en getogen in Amsterdam, waar hij ook nog steeds met liefde woont. Al op de lagere school acteert en zingt hij met veel plezier in musicals en is zijn passie voor muziek een feit.
Tijdens zijn grafische opleiding is Max ’s avonds en in de weekenden in diverse gerenommeerde Amsterdamse discotheken te vinden als discjockey. Met zijn drive-in discotheek trekt hij door de hele stad. Ook verzorgt hij voor veel Amsterdamse horeca gelegenheden de mechanische achtergrondmuziek en/of is hij presentator bij optredens of evenementen.
Werkend in het grafische, blijft Max altijd actief als discjockey en presentator. Al snel breiden zijn activiteiten zich uit naar het artiestenmanagement, het organiseren en promoten van evenementen, is hij voor artiesten de tourmanager en/of verzorgt hij de communicatie en public relations voor artiesten. Op dat moment heeft hij geen tijd meer voor zijn werk in het grafische vak.
Na jarenlang alleen in de muziek werkzaam te zijn geweest, richt Max enige tijd geleden zijn eigen grafische bedrijf op: Amsterdam Drukwerk / Amsterdampromotie.nl. Echter, de muziek blijft aantrekken. Daarom combineert hij nu al jaren zijn inzet voor zijn grafische bedrijf met zijn organisatie Max van Deijk (artiesten) Management.
Zo is hij ook weer actief in zijn passie, de muziek. Hij is een bekend en geliefd artiestenmanager van Amsterdamse artiesten en volkszangers. Ook verzorgt Max voor evenementen en festivals de concepten en/of het stagemanagement. Sinds kort is Max eigenaar van platenlabel M Music.
Bij Nederlied heeft Max inmiddels 14 producties zakelijk geleid: ZING1 t/m ZING4!, musicals De Jantjes en 't Schaep met de 5 Pooten, Een Hemelse Kerst in de Jordaan, Als de Kerstman Komt in de Jordaan, Liedjes die niet Mochten, het Pride Chantant 2022, Met Kerst stralen de Sterren, Een kleine maar fijne Kerstshow, Ik ben blij dat ik je niet vergeten ben, Oh Johnny in Droomland.